AMFAKTAB! - Where people can't understand me at all

Pengikut Taksub

Sunday, November 27, 2016

Being in a relationship




Yeahhh.. sometimes after thinking about it.. actually its great being single tho. As for me, currently in a relationship, After several months, then months became years.. reality becomes more clearer now and we dont live in fantasy. Again, As in relationships, emotions are the real deal when it comes to communicating meanwhile single, you may do any fuckin thing you wanna do without hurting anybody's feelings. Sadly, u cant do anything that any single person would do.

Unspoken rules: When she says she ok, well heads up! She wasn't

Sorry Im abandoning you blog,

Best,
Mag

Monday, June 15, 2015

Carutan dalam benak kelapa

Dalam kehidupan ini ada manis ada masam dan ada masin. Tapi bukan manis, masam mahupun masin yang gua nak cerita kat sini. Gua nak cerita mengapa penduduk Malaysia pada era globalisasi pada masa kini sudah hilang arah dan mementingkan diri sendiri. Sedangkan bangla yang menetap di Malaysia terikut ikut dengan budaya buruk yang telah ditunjukkan oleh rakyat Malaysia. Malahan penduduk Malaysia pula suda mula memegang erat jari kelingking rakan masing masing dengan niat untuk memberi hasrat iri hati kepada pendatang seperti warga bangla. 

 

Persoalan nya disini adalah, mengapa orang gemuk pakai ketat di sekitar KLCC? Ini satu lagi yang aku tak paham. Bukan kah molek jika anda berpakaian yang selesa? Selesa dipakai oleh si-pemakai dan selesa di tonton oleh orang disekitar. Hal ini boleh menyebabkan ekonomi Malaysia menjadi rapuh dan merudum. Mana tak nya, badan besar penuh lemak macam tong drum, pakai ketat bapak, seperti tights, legging, baju adek nak pegi sekolah di buat sebagai pakaian harian. Orang di sekeliling yang bawa kereta lebih terdedah kepada maut jika tidak menumpukan sepenuh perhatian semasa memandu. Pemandu lebih tertarik menonton nangka yang berbalut berjalan jalan keriangan di sebelah. Jika berlaku kemalangan pada ketika itu, si pemandu akan melibat kan pemandu lain dalam kes kemalangan. Lalu, pemandu lain tersebut lambat masuk kerja dan kerja kerja yang sudah tertunggak tidak dapat di langsaikan, oleh itu, pemandu tersebut tidak dapat melangsaikan kerja kerja membuatkan perniagaan sesebuah syarikat itu terbengkalai. Seterusnya, perniagaan tidak dapat di jalankan. Jika ada sepuluh orang gemuk pakai ketat, dan sepuluh kemalangan berlaku dannnn dua puluh pemandu tidak dapat hadir ketempat kerja, itu sudah dapat membuktikan, ekonomi Malaysia tidak menjadi produktif.

 

Akan tetapi, bukan orang gemok yang pakai ketat yang saya ingin ceritakan disini. Persolaan yang sebenar benar nya adalah, merujuk pada konteks diatas, saya ini mengutarakan disini adalah, mengapa starbucks pun buat drivethru sedangkan penduduk Malaysia tidak memerlukan perkhidmatan tersebut? Hanya penduduk Malaysia yang umurnya dalam lingkungan 18-23 tahun sering mengatakan diri mereka hipster dan cool jika mereka menggunakan perkhidmatan tersebut. Akan tetapi disebalik nya, mereka hanya meminta duit lebih daripada ibubapa mereka dengan alasan hendak membeli buku ulang kaji di university dan sebagainya.  Akhirnya duit tersebut disalurkan kepada makluk hijau yang mempunyai perkhidmatan pandu lalu.

 

Oleh kerana itu, kita seharusnya berpegang teguh kepada prinsip keutuhan di dalam budaya melayu. Perasaan iri hati dan dengki amat tidak diperlukan didalam diri setiap masyarakat. Sedangkan Emma Watson pun dapat mengutarakan idea bernas melancarkan system kincir angin yang amat berguna di kawasan terpilih di united kingdom, apatah lagi kita rakyat Malaysia yang bijak lagi pintar dari mereka? Oleh itu, kita seharusnya menyanyikan lagu kebangsaan di dalam pejabat setiap kali pengurus ataupun boss kita masuk ke dalam pejabat. Hal ini dapat membantu rakyat Malaysia untuk mendekat kan diri kepada sifat patriotism yang telah lama pudar.

Kita sewajarnya menonton piala Malaysia tempoh hari kerana setiap perlawanan itu memberikan suntikan yang padu terhadap rakyat Malaysia mengenai sifat perpaduan antara rakyat sejagat. Malu lah rakyat Malaysia kepada konsep perpaduan yang sudah lama diterapkan dalam diri setiap itik kampong. Mana tidak nya, si-pemilik itik itik semestinya memberi nasi basi sebagai makanan harian si itik. Hari sebelum itu, nasi dimasak lebih dari sepatutnya membuatkan isi rumah tidak dapat menghabiskan baki nasi nasi lalu disalurkan kepada si itik itik dibelakang rumah sebagai makanan harian mereka. Dengan sikap dan nilai perpaduan di antara itik itik tersebut, mereka tidak berebut-rebut dalam usaha mengisi perut masing-masing.

 

Jadi persoalan yang sewajarnya di utarakan di dalam post aku pada kali ini adalah, mana satu kah pilihan di hati? Emma Watson mahupun taylor swift? Kerana, gambar dibawah amat memikat pandangan mata ku setelah menjumpai gambar pilihan hati ini di social media.



Friday, June 12, 2015

Distracted (part 2)

Dear blog,


Its been awhile. And a lot of things keep on happening which is too new for me. Working life hits you on your face and i managed to face it calmly. 


Owh my god dear blog, this is not about work stuff and if I write something for you, definitely my heart is talking, whispering softly in you, try to say something which your mind doesn't even think of. This small small things may distracted you.. I hate you so much for making me like this.. I would never put those little silly things in the basket.. I will forget it.. I hate the fact that i stick with u like a glue.. 

Blog, do not asked.
I hate this.

Best,
 magrib